Muncă hibridă, incluziune, diversitate, dezvoltarea competențelor… Am făcut un bilanț. Iată care sunt câteva tendințe în managementul resurselor umane pentru 2023!
La sfârșitul crizei Covid-19, piața muncii a cunoscut profunde răsturnări care persistă și astăzi, și în special generalizarea telemuncii. Dar de atunci, crizele și evenimentele mondiale au continuat să se succeadă și și-au pus amprenta și asupra modului nostru de a lucra și de a ne gândi la viața profesională.
Încălzirea globală, inflația, criza energetică… toate au o influență mai mare sau mai mică asupra modului în care angajații percep munca. Așadar, care sunt provocările și tendințele majore cu care HR va trebui să facă față în 2023?
Implementarea muncii hibride
Pentru mulți angajați, întoarcerea la birou a fost mai mult decât benefică, deoarece în timp ce telemunca are multe avantaje, pentru mulți le induce și o anumită izolare socială și creează o distanță mare între angajați.
Totuși, aceștia din urmă nu doresc să renunțe complet, la fel ca și angajatorii lor, care văd telemunca ca un instrument de loialitate, dar și un factor de creștere a performanței individuale și colective.
Astfel, munca hibridă va deveni, fără îndoială, o normă în viitor, iar companiile care refuză să stabilească o politică de telemuncă riscă să-și vadă elementele cele mai eficiente navigând spre alte orizonturi.
Dincolo de acest aspect al fidelizării și îmbunătățirii echilibrului dintre viața privată și cea profesională, implementarea uneia sau mai multor zile de telemuncă pe săptămână răspunde și noilor provocări ecologice și economice care ne așteaptă în următorii câțiva ani.
Dar atenție, munca hibridă nu este organizată atât de simplu și nu este suficient să acordați o zi de telemuncă pe ici pe colo angajaților voștrii. Munca hibridă trebuie să facă parte dintr-o strategie de HR pe termen lung și va trebui să sprijiniți toți angajații în această practică prin instruire în managementul de la distanță, achiziția de instrumente de lucru colaborative, materiale etc.
Regândirea spațiilor de lucru
Dacă angajații doresc să lucreze diferit (muncă hibridă, flexibilitate în organizarea muncii etc.), ei aspiră și să lucreze mai bine. Problema bunăstării la locul de muncă este centrală pentru angajați și aceștia se așteaptă ca angajatorul lor să contribuie la îmbunătățirea condițiilor lor de muncă, dar nu numai.
Pe lângă aranjamentele tradiționale de îmbunătățire a calității vieții la locul de muncă, precum ecologizarea spațiilor de lucru, investiția în echipamente ergonomice de birou, angajaților le place să-și vadă mediul de lucru ca pe o extensie a intereselor și activităților practicate în mediul privat.
În ultimii ani, am văzut înflorirea campusurilor profesionale precum cele existente în Silicone Valley; zona de relaxare, sala de creativitate, facilitati sportive individuale si colective, spațiu verde sau restaurant de companie care oferă noi formule…. Aceste infrastructuri vor permite angajaților să adopte o nouă logică a timpului de lucru și a timpului de odihnă în interiorul companiei lor.
Continuarea aici…